loading

2023 HESAP YILI YÖNETİM KURULU ÇALIŞMA RAPORU

28 NİSAN 2024

S.S. YURTKENT ANKARA VİLLALARI KONUT YAPI KOOPERATİFİ
GENEL KURULU’NA
ANKARA
Değerli Üyelerimiz,
2023 Hesap Yılını kapsayan Genel kurulumuzu, 28.04.2024, Pazar günü saat 13.00’de Aşağı Yurtçu Mah. Köy Konağı’nda (Aşağı Yurtçu Mah. Küme evleri Etimesgut Belediyesi Köy Konağı / Aşağı Yurtçu Köyü Cami Yanı, AŞAĞIYURTÇU / ETİMESGUT / ANKARA), icra etmeyi planladık.
Genel Kurulumuzda 2023 yılı içinde icra etmiş olduğumuz faaliyetlerimizi ve ileriye dönük planlama ve projelerimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz. Ayrıca, Genel Kurulumuzda önümüzdeki dönemde yapmayı planladığımız faaliyetleri sizlerle paylaşacağız. Bu çerçevede fikirleriniz bizler için çok önemlidir.
2023 Hesap Yılı içerisinde yapmış olduğumuz faaliyetlerden önemli olanlar şu şekildedir.
  1. YEŞİL ALANLAR
  1. Büyükşehir Belediyesinden temin edilen 20 adet 3 m. Boyunda 40 adet ise 75 cm. boyunda karaçam bölgemizde uygun alanlara dikilmiştir.
  2. Etimesgut Belediyesinden temin edilen 5 Adet 3 m. boyunda karaçam ağacı, 15 adet sedir ağacı, 20 adet 3 m. boyunda çınar ve dişbudak ağacı, bölgemizde uygun yerlere dikilmiştir.
  3. Bölgemizde başlayan inşaat nedeniyle bu bölgeden sökülen 20 adet meyve fidanı ile 22 adet geniş yapraklı ağacın yollarda ve yeşil alanlarda uygun yerlere nakledilerek dikimleri yapılmıştır.
  4. Cadde ve sokaklardaki ağaçların 2 defa piç ve dip temizliği yapılarak çapalanmıştır.
  5. Bölgemizde 25.000 metrekare büyüklüğündeki ağaçlık alanlar ve boş alanlar 3 defa kenar biçme makinalarıyla biçilmiştir.
  6. Ağaçlık alanlarda 3000 m. damlama sulama hattı serildi. Bunların çürüyen bölümleri ve eskiyen bağlantı elemanları değiştirilmiştir.
  7. Belediyeden temin edilen tankerle kurak dönemde bölgemizdeki 2500 ağacın 2 defa sulaması yapılmıştır.
  8. Bölgemizdeki 13.000 metrekare çimenlik alan yaz aylarında ayda asgari 2 defa biçilmiştir
  9. Ağaçlık alanlarda ve yol kenarlarında geçmiş dönemlerde dikmiş olduğumuz ağaçların bakım, budama ve az sayıda da kuruyanların sökülerek yerlerine yeni ağaçların dikimi yapılmıştır.
  10. Spor tesislerimiz sık sık kontrol, bakım, bitkilerin budaması ve temizliği yapılarak sakinlerimizin her zaman kullanımına hazır bulundurulmuştur.
  11. Kooperatif sınırlarında bulunan havuzlu parkın temizliği ile ağaç ve yüksek çit çalılarının budaması ve şekil verilmesi yapılmıştır.
  12. Bölgemizdeki meyve ağaçlarının ilaçlaması yapılmıştır.
  13. Tuna caddesinin doğusunda yer alan 10 m genişliğinde 700 m uzunluğundaki ağaçlık alanda bulunan ağaçların altında dip ve ot temizliği yapılmıştır.
  14. Üyelerimizin bahçelerinden kaldırım ve yollara sarkan sarmaşık türü çeşitli bitkiler budanarak temizlenmiştir.
  1. YOLLAR VE KALDIRIMLAR
  1. Yollar ve kaldırımlardaki yabani otlar iki defa ilaçlanarak temizlenmiştir.
  2. Dört defa yolların ve kaldırımların temizliği üfleme makinalarıyla yapılmıştır.
  3. Yollardaki yağmur ızgaraları 2 defa temizlenmiştir.
  4. Bölgemizde 37 noktada toplam 600 m2 ye yakın asfalt kazıları Büyükşehir Belediyesi ile yaptığımız görüşmeler sonucunda tamir edilerek asfaltlanmış ve kenarlarına zift dökülmüştür.
  5. Bölgemizde 12 noktada toplam 35 m2 kaldırım kilit taşı tamiratı yaptırılmıştır.
  1.   KAMU ve BELEDİYE FAALİYETLERİ
    1. Büyükşehir Belediyesine yazı yazılarak sitemizin girişine belediye otobüs durağı yaptırılmıştır.
    2. Etimesgut Belediyesi sokak süpürge aracının belirli dönemlerde sokaklarımızı süpürmesi sağlanmıştır.
    3. Belediye ile devamlı temasta olarak çöplerimizin sürekli şekilde aldırılması ve çevremizin hijyenik kalması sağlanmaya çalışılmıştır.
    4. Bahçelerden sürekli olarak çıkartılan dallar, otlar, yapraklar, çeşitli bitkisel atıklar Etimesgut Belediyesiyle sürekli görüşülerek gerektikçe aldırılmaktadır.
    5. Belediye ve Enerjisa nezdinde yaptığımız yazılı ve sözlü ısrarlı girişimlerimiz sonucunda Marmara Caddesinde boydan boya yapılmış olan elektrik kazısının caddemizin bozuk yerlerini de kapsayacak şekilde asfaltının yaptırılması sağlanmıştır.
    6. Elektrik, doğalgaz ve ASKİ kazıları nedeniyle bölgemizde meydana gelen 12 noktada asfaltlama faaliyeti belediyeye yaptırılmıştır.
    7. Büyükşehir Belediyesine yazı yazılarak rüzgardan kırılmış olan13 adet sokak levhamız yeniletilmiştir.
    8. Spor tesislerimize çip taktırılarak site dışından girişler önlenmiştir.
  2. SU HATLARIMIZ
  1. ASKİ su hatlarında meydana gelen 11 adet su patlağına derhal müdahale edilerek arızaların mümkün olan en kısa zamanda giderilmesi sağlanmış ve sitemizin susuz kalması önlenmiştir.
  2. Kuyu suyu hatlarında meydana gelen 7 adet arıza süratle onarılarak su hatları faal halde bulundurulmuştur.
  3. Yeni açılan su kuyusunun depo bağlantısı için 350 m. 63 lük boru alınmış ve döşemesi yapılarak faaliyete geçirilmiştir.
  4. Sitemizde belli bölgelerde kuyu suyu basınç düşüklüğü nedeniyle Sakarya Caddesinde 22 m. Boru hattı döşenerek bağlantılar yapılmıştır.
  5. Genel Kurul kararımız çerçevesinde kuyu suyu hattımız kış aylarında kapatılarak donmalara karşı korunmuş ve hatların, deponun, elektrik sistemlerinin bakım ve onarımları yapılabilmiştir.
  1. GÜVENLİK KONULARI
    1. Son dönemlerde ki ekonomik krizin de etkisiyle çevremizde şüpheli araç ve kişilerin giderek çoğalması nedeniyle Jandarma ile yakın ilişki içinde çalışarak güvenliğimizi ciddi şekilde artırmaya çalışmaktayız. Güvenliklerimizin dikkatleri neticesinde son zamanlarda bölgemizde keşif amaçlı geldiklerini değerlendirdiğimiz birçok şüpheli araç ve kişiye müdahale edilmiş ve sitemizden kontrol altında çıkartılması sağlanmıştır.
    2. Güvenliğin azami derecede etkin olması maksadıyla bu konuda gereken hassasiyet gösterilmektedir. Güvenlik personeli seçimlerimizde mevcut imkanlar çerçevesinde mümkün olan en iyilerinin olması konusunda hassasiyetle davranılmaktadır.
    3. Güvenlik personelimiz, ayrıca, akşam saat 21.00 ile sabah saat 07.00 arasında 5 defa rutin olmayacak şekilde farklı zamanlarda bölgemizi gezerek kontroller yapmaktadırlar. Bu kontroller tom kalemi ve bilgisayar üzerinden günlük olarak Yönetim tarafından kontrol edilmektedir.
    4. Çevre tel örgümüz zaman zaman kontrol edilmekte ve oluşabilen hasarlar ve delikler kapatılmaktadır.
  2. DİĞER HUSUSLAR
    1. Her alanda tasarruf konusundaki gayretlerimiz azami derecede artarak devam etmiş ve etmektedir. Bununla birlikte son bir buçuk yıldır ülke ekonomisinin içinde bulunduğu kriz, gerçek enflasyonun çok yüksek olması, asgari ücrette tahmin ettiğimizin üzerindeki artış ve benzeri nedenlerle bütçemizin zorunlu harcamalarımızı dahi karşılamasındaki aşırı güçlüğün tüm üyelerimiz tarafından tahmin edilebileceğini düşünüyoruz.
    2. Üye aidat borçlarının toplanması konusu üzerinde hassasiyetle durulmaktadır. Genel Kurul kararları çerçevesinde bu hususta aksaklığa meydan verilmemesi için azami çaba sarf edilmektedir. Bütün çabalarımıza rağmen bazı üyelerimizin aidatlarını geciktirmeleri, ödemelerimizde önemli sorunlarla karşılaşmamıza neden olmaktadır.
    3. 28 adet boş villa bahçelerinde yangın ve yabani hayvanlara karşı üç defa ot ve çöp temizliği yapılmıştır.
    4. Üyelerimizce yaptırılan inşaatların ve onarımların takibi yapılarak; işçiler ve taşeronlar, etrafı kirletmemeleri, çevreyi temiz tutmaları, yolları ve kaldırımları uzun süreli işgal etmemeleri konusunda uyarılmış ve çevreye verdikleri rahatsızlıklar önlenmeye, ayrıca güvenlik ve emniyet ihlali yaratmalarına engel olmaya çalışılmaktadır. Bu hususta üyelerimizin de duyarlı olmalarını bekliyoruz.
g. İnşaat yapan ve ayrıca yardım talebinde bulunan 37 üyemize çeşitli konularda teknik bilgi ve fikir desteğinde bulunulmuştur.
h. WHATSAPP grubumuz üzerinden sitede oturan ve evine sık gelen üyelerimize sitemizdeki faaliyetlerle ilgili olarak bir çok konuda bilgilendirme yapılmaktadır.
7.         HUKUK KONULARI
  Değerli üyelerimiz,
  2023 Yıl sonu itibariyle, Öngün A.Ş. ile ilgili toplam 4 dava, üyelerden olan alacaklar içinde toplam 1 icra takibi olmak üzere kooperatifin toplam 5 dosyası mevcuttur.
  Bir dava ile bir icra takibi sonuçlanmış , bir icra takibine başlanmıştır.
  Öngün A.Ş.’nin iflasına karar verilmiş olduğundan 2020 yılından itibaren şirketi temsil yetkisi tamamen İflas İdaresine geçmiştir. İflas masası işlemleri halen devam etmektedir. 
Davalarımızın dökümü şöyledir:
I) DAVALAR:
1) Kesin Hesap Davası:
(Ankara 5.Asliye Ticaret Mahkemesi 2012/225 E.) ,
 
Bu dava, Öngün A.Ş. tarafından kesin hesap sonucu olarak kooperatiften 4.528.603.-TL. alacağı bulunduğu iddiası ile açılmıştır.
Öngün şirketi hakkında verilen iflas kararı sebebiyle Öngün şirketi adına İflas idaresi mahkemeye devam etmektedir. 
Dosyadan alınan son bilirkişi raporunda, Öngün firmasının alacak tutarının 730.367,29.-TL olduğu tespit edilmiştir. 
 Rapora itirazlarımız sunulmuş olup, duruşması 26 Eylül 2024 tarihine kalmıştır.
Dava devam etmektedir.
  1. Ayıplı İmalat Davası:
(Ankara 8.Asliye Hukuk Mahkemesi 2015/495 E.)
 
Kooperatif adına Öngün A.Ş.’nin, yapmış olduğu taş duvar ve atık su imalatlarının ayıplı imalat niteliğinde olması nedeniyle yaptırılan bilirkişi raporuna dayanarak 05.06.2015 tarihinde Öngün şirketine karşı ayıplı imalat sebebiyle toplam 4.875.000.-TL. alacak davası açılmıştır.
Mahkeme, 02.11.2021 tarihli kararı ile dava sürecinde atanan bilirkişi raporu doğrultusunda kooperatifin Öngün şirketinden 1.271.073.- TL alacaklı olduğuna ve bu alacağa dava tarihi olan 05.06.2015 tarihinden itibaren reeskont faizi yürütülmesine karar vermiştir.
Bu karar itirazlar üzerine BAM’a gitmiş olup, halen 23. Hukuk Dairesinde 2023/2406  E. Sayılı dosya olarak istinaf aşamasında devam etmektedir.
3) Taş Duvar ve Faize İtiraz Davası:
(Ankara 6. Asliye Ticaret Mahkemesinde 2005/443 E.)
(Ankara 8. Asliye Hukuk Mahkemesi 2017/311 E -  Yeni D.No:2018/335 E.)
Bu dava kooperatif adına Öngün A.Ş.’nin taş duvar imalatı alacağı sebebiyle başlattığı icra takibine ve yüksek oranlı faiz uygulamasına itiraz davasıdır.
Ankara 6. Asliye Ticaret Mahkemesinde 2005/443 E. Sayılı dosyadan açılan Menfi Tespit davasında kooperatifin 641.125,00 TL borçlu olduğuna ve borca %42 sabit faiz uygulanmasına karar verilmiştir.  Kooperatif adına faiz oranına itirazda bulunulmuştur.
Bu itirazımızı haklı bulan Ankara 8. Asliye Hukuk Mahkemesi 23.10.2018
Tarihli 2018/335 E. 2018/620 K. Sayılı hararı ile icra faiz oranının sabit %42 değil, değişen oranlarda uygulanması gerektiğine karar vermiştir.
Davalı Öngün şirketi tarafından yapılan İstinaf itirazı sonucu Ankara BAM
31.Hukuk Dairesi 08.04.2021 tarihli 2020/395 E. 2021/350 K. Sayılı kararı ile esastan reddedilmiştir.
  1. İflas masasına kayıt kabul davası:
              (Ankara 1.Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/456 E.)
İflas eden Öngün A.Ş. nin Yurtkent kooperatifindeki 517-518-519 no.lu 3 adet üyelikleri sebebiyle ödenmeyen aidat borçlarından 16.04.2019 tarihi itibariyle doğan 47.159,33.-TL. aidat ana para ve gecikme faizi borcu olmak üzere toplam 59.961,58.TL lık kooperatif alacağı için iflas masasına yapılan müracaat, iflas sıra cetvelinde daha önceden yer almadığı için reddedilmiştir.
İflas idaresinin bu ret kararına karşı kooperatif adına açılan kayıt kabul davasında 07.02.2022 tarihinde davanın kabulü ile kooperatifin 59.961,58 TL. alacağının iflas masasına kayıt ve kabulüne karar verilmiştir.
Davalı İflas İdaresi bu kararı 01.04.2022 tarihinde istinaf etmiş olup, Dava halen Ankara BAM 23.Hukuk Dairesi 2022/982 E. Sayılı dosya ile istinafta devam etmektedir.  
  1. İflas masasına kayıt kabul davası:
               (Ankara 3.Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/216 E.)
İflas eden Öngün A.Ş. nin Yurtkent kooperatifindeki 517-518-519 nolu 3 adet üyelikleri sebebiyle ödenmeyen Ocak-2020/Aralık 2021 dönemine ilişkin toplam 32.276,25.-TL. aidat alacağı için iflas masasına yapılan müracaat, iflas idaresince reddedildiği için bu dava açılmıştır.
Mahkeme 31.05.2023 tarihli kararı ile 32.274,18 TL. kooperatif alacağının 24.02.1022 tarihinden itibaren işleyecek aylık yüzde 1,5 gecikme faizi ile birlikte iflas masasına kayıt ve kabulüne karar vermiştir.
Bu dosyaya Öngün A.Ş. yi temsilen İflas İdaresi istinaf itirazında bulunmuştur.
Dosya halen Ankara BAM 23.Hukuk Dairesinde 2023/2310 E. Sayılı dosyadan İstinaf aşamasında devam etmektedir.
  1. İCRA TAKİPLERİ:
 
  1. Geçtiğimiz dönem içerisinde bir üyemizin aidat borcunu ısrarlı şekilde ödememesi nedeniyle açmış olduğumuz dava sonucunda borcunu yargılama giderleri ve avukat ücretleri dahil 3 kat fazlası ile ödemek zorunda kalmıştır.
Kooperatif üyeliğinden istifa halinde dahi kooperatif aidatlarını ödemek zorunda olması Yargıtay kararı ile sabit olduğundan üyelerin aidatlarını aksatmamalarını önemle duyururuz.
 
  1. Kooperatife olan borçlarını ödemeyen üyelerimizden Mat Etkinlik Ltd. hakkında Ankara Batı İcra Md. lüğü 2022/22842 dosyasından 09.03.2022 tarihinde  birikmiş 8.200,00 TL. aidat borcu için icra takibi yapılmıştır.
İcra ve İflas Kanunu 35.maddeye göre tebligat kesinleştirilmiş ve şirket adına mevcut araç üzerine de haciz konulmuş ise de bizim önümüzde 158 adet haciz olmasından ötürü satıştan kooperatife alacak tahsili yapılamamıştır.
  Şirket üzerinde yaptırılan mal araştırmasından da olumlu bir sonuç elde edilememiştir.  Bu dosyadan herhangi bir tahsilat yapılması mümkün gözükmemektedir.
 
Sayın Üyelerimiz;
 
2023 Hesap Yılı Genel Kurulumuzu, 28 Nisan 2024 Pazar günü saat 13.00’de Aşağı Yurtçu Mah. Köy Konağı’nda (Aşağı Yurtçu Mah. Küme evleri Etimesgut Belediyesi Köy Konağı / Aşağı Yurtçu Köyü Cami Yanı, AŞAĞIYURTÇU / ETİMESGUT / ANKARA), icra edeceğiz.
Sizlere gönderilmiş olan bu bilgilendirme raporunun dışında, kooperatifle ilgili başta mali konular olmak üzere, çalışanlar, güvenlik konuları, yapılan faaliyetler ve benzeri her türlü konuda arzu eden üyelerimize bizlerle temas kurmaları durumunda kooperatif merkezinde her zaman daha ayrıntılı bilgiler vermekten mutluluk duyacağız.
 
Lütfen bizimle ihtiyaç duyduğunuz ve öğrenmek istediğiniz her konuda iletişim halinde olunuz.
 
            Saygılarımızla,
 
25 Mart 2024
 
YÖNETİM KURULU
 
Fikret S. Tolungüç                             Nihat Ali Özcan                                 E. Engin Atay    
Başkan                                                           Başkan V.                                          Muhasip Üye