loading

2021 HESAP YILI YÖNETİM KURULU ÇALIŞMA RAPORU

27 MART 2022

S.S. YURTKENT ANKARA VİLLALARI KONUT YAPI KOOPERATİFİ
GENEL KURULU’NA
ANKARA
 
Değerli Üyelerimiz,
2021 Hesap Yılını kapsayan Genel kurulumuzu, 27.03.2022, Pazar günü saat 14.00’de Aşağı Yurtçu Mah. Köy Konağı’nda (Aşağı Yurtçu Mah. Küme evleri Etimesgut Belediyesi Köy Konağı / Aşağı Yurtçu Köyü Cami Yanı, AŞAĞIYURTÇU / ETİMESGUT / ANKARA), icra etmeyi planladık.
Genel Kurulumuzda 2021 yılı içinde icra etmiş olduğumuz faaliyetlerimizi ve ileriye dönük planlama ve projelerimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz. Ayrıca, Genel Kurulumuzda önümüzdeki dönemde yapmayı planladığımız faaliyetleri sizlerle paylaşacağız. Bu çerçevede fikirleriniz bizler için çok önemlidir.
2021 Hesap Yılı içerisinde yapmış olduğumuz faaliyetlerden önemli olanlar şu şekildedir.
 
  1. YEŞİL ALANLAR
  1. Kızılırmak caddesinin kuzeyine Etimesgut Belediyesine Kızılırmak Parkı adı verilen yeni bir ağaçlandırma alanı yaptırılmış ve çeşitli cins olmak üzere Belediye tarafından 140 adet yetişkin ağaç dikilmiştir.
  2. Bölgemizde 25 dönüm büyüklüğündeki ağaçlık alanlar ve boş alanlar 2 defa traktörle sürdürülmüş ve ayrıca ağaçlık alanlar ise çapa makinesi ile de çapalanmıştır.
  3. Ağaçlık alanlardaki 3000 m. damlama sulama hatlarının yazın serilmesi kışın toplanması, yaz aylarında bu ağaçların haftada bir defa olacak şekilde sulanması yapılmıştır.
  4. Belediyeden temin edilen tankerle kurak dönemlerde bölgemizdeki 2500 ağacın 2 defa sulaması yapılmıştır.
  5. Bölgemizdeki 13 dönüm çimenlik alan yaz aylarında ayda asgari 2 defa biçilmiştir
  6. Ağaçlık alanlarda ve yol kenarlarında geçmiş dönemlerde dikmiş olduğumuz ağaçların bakım, budama ve çok az sayıda kuruyanların sökülerek yerlerine yeni ağaçların dikimi yapılmıştır.
  7. Spor tesislerinin en az ayda bir defa kontrol, bakım ve temizliği ile kış aylarında kar kürümesi yapılarak sakinlerimizin her zaman kullanımına hazır bulundurulmuştur.
  8. Kooperatif sınırlarında bulunan havuzlu parkın temizliği ile ağaç ve yüksek çit çalılarının budaması ve şekil verilmesi yapılmıştır.
  9. Bölgemizdeki meyve ağaçlarının ilaçlaması yapılmıştır.
  10. Sakinlerimizin ve özellikle çocuklarımızın istifadesi için 60 adet meyve ağacı alınarak bölgemizdeki boş alanlara dikilmiştir.
  11. Kreş alanı tabir edilen bölge ve etrafındaki ağaçlık alandan yoğun yağmurlarda su ve çamur taşmasını engellemek için bölgeye drenaj sistemi yapılmıştır.
 
  1. YOLLAR VE KALDIRIMLAR
  1. Yollar ve kaldırımlardaki yabani otlar ilaçlanarak temizlenmiştir.
  2. İhtiyaç oldukça yolların temizliği ve süpürülmesi yapılmıştır.
  3. Yollardaki ve kaldırımlardaki yaprakların temizliği yaprakların dökülme mevsiminde ayda bir defa yapılmıştır.
  4. Yollardaki yağmur ızgaralarının 2 defa temizliği yapılmış ve yağmur sularının akışı ızgaraların içerisine yönlendirilmiştir.
  5. Bölgemizde asfalt kazıları belediye ile yaptığımız görüşmeler sonucunda tamir edilerek asfaltlanmıştır.
  6. Kar yağdığında Belediye ile sürekli görüşerek kar küreme aracının en kısa zamanda sitemize gelerek karları küremesi ve tuzlama yapması sağlanmış, ayrıca gereken yerlerde kendi personelimizle kar temizleme ve tuzlama faaliyeti yapılmıştır.
 
  1.    KAMU ve BELEDİYE FAALİYETLERİ
    1. Kızılırmak Cad. nin kuzeyine yaptırılan ağaçlandırma alanından caddeye toprak kaymasını önlemek için kaldırım kenarına bordür yaptırılmıştır.
    2. Etimesgut Belediyesinden 8 adet çöp konteyneri alınmış ve gerekli yerlere dağıtılmıştır. İlave çöp konteyneri temin etmek için yazışmalarımız devam etmektedir.
    3. Etimesgut Belediyesi sokak süpürge aracının belirli dönemlerde ayda iki defa sokaklarımızı süpürmesi sağlanmıştır.
    4. Bölgemize kar yağdığında geceden itibaren Belediye ilgilileri ile yoğun görüşmeler sağlanmış ve yollarımızın tamamına yakını gecikmeksizin kar küreme ve tuzlama araçlarına açtırılmıştır.
    5. Belediye ile sürekli temasta olarak çöplerimizin karlı günler dahil sürekli olarak aldırılması ve çevremizin hijyenik olması sağlanmıştır.
    6. Bölgemizdeki çocuk parkının akşamları aydınlık olması için Belediyeye elektrik hattı çektirilerek parkın aydınlanması sağlanmıştır.
  2. SU HATLARIMIZ
  1. Genel Kurul kararı çerçevesinde bölgemizde ruhsatlı yeni bir su kuyusu açılmıştır. Bununla birlikte henüz kuyunun bağlantıları tamamlanmamıştır.
  2. ASKİ su hatlarında arıza meydana geldiğinde derhal müdahale edilerek arızalar mümkün olan en kısa zamanda giderilmesi sağlanmış ve sitemizin susuz kalması önlenmiştir.
  3. Kuyu suyu hatlarında meydana gelen arızalar süratle onarılarak su hatları faal halde bulundurulmuştur.
  4. Genel Kurul kararımız çerçevesinde kuyu suyu hattımız kış aylarında kapatılarak donmalara karşı korunmuş ve hatların, deponun, elektrik sistemlerinin bakım ve onarımları yapılabilmiştir.
 
  1. DİĞER HUSUSLAR
  1. Her alanda tasarruf konusundaki gayretlerimiz artarak devam etmiş ve etmektedir. Bununla birlikte son altı ay içerisinde ülke ekonomisinin içinde bulunduğu kriz, gerçek enflasyonun çok yüksek olması, asgari ücrette tahmin ettiğimizin üzerindeki artış ve benzeri nedenlerle bütçemizin zorunlu harcamalarımızı dahi karşılamasındaki aşırı güçlüğün tüm üyelerimiz tarafından tahmin edilebileceğini düşünüyoruz.
  2. Üye aidat borçlarının toplanması konusu üzerinde hassasiyetle durulmaktadır. Genel Kurul kararları çerçevesinde bu hususta aksaklığa meydan verilmemesi için azami çaba sarf edilmektedir.
  3. Güvenlik Kulübelerinde emniyetin sağlanması için elektrik tesisatları elden geçirilmiş pencereleri yenilenerek ısı kaybı en az seviyeye indirilmiştir.
  4. Spor tesislerinin elektrik hattı yenilenmiştir
  5. İnşaat yapan üyelerimize talepleri halinde teknik bilgi desteğinde bulunmaktayız. Bu konuda üyelerimizin yapacakları inşaatlar sonrasında sıkıntı çekmemeleri için inşaatlarına başlamadan önce bizlere danışmaları ve evlerimizle ilgili tecrübelerimizden yararlanmalarını öneririz.
  6. Çevre tel örgümüz zaman zaman kontrol edilmekte ve oluşabilen hasarlar ve delikler kapatılmaktadır.
  7. Kışın şiddetli soğuklardan sonra özellikle boş evlerin su hatlarında patlak olup olmadığı kontrol edilmektedir.
  8. Boş villa bahçeleri ve ortak alanlarda otla mücadele ve temizlik faaliyetlerine devam edilmiştir.
  9. Üyelerimizin bahçelerinden çıkan çimen, ot, dal gibi bitkisel atıklar belediye ile görüşülerek zaman zaman aldırılmaktadır.
  10. Üyelerimizce yaptırılan inşaatların ve onarımların takibi yapılarak; işçiler ve taşeronlar etrafı kirletmemeleri, çevreyi temiz tutmaları, yolları ve kaldırımları uzun süreli işgal etmemeleri konusunda uyarılmış ve çevreye verdikleri rahatsızlıklar önlenmeye, ayrıca güvenlik ve emniyet ihlali yaratmalarına engel olaktamaya çalışılmaktadır. Bu hususta üyelerimizin de duyarlı olmalarını bekliyoruz.
  11. Sokak aydınlatmalarının faal halde bulundurulması sağlanmakta ve arıza durumunda onarımlarının takibi yapılmaktadır.
  12. WHATSAPP grubumuz üzerinden sitede oturan ve evine sık gelen üyelerimize sitemizdeki faaliyetlerle ilgili olarak bilgilendirme yapılmaktadır.
 
6.         HUKUK KONULARI
            Değerli üyelerimiz,
            Kooperatifimizin taraf olduğu davaların mevcut durumları aşağıdaki gibidir.
  1. Öngün A.Ş. ile ilgili davalarımız:
 
            Öngün A.Ş.’nin iflasına karar verilmiş olduğundan 2020 yılından itibaren şirketi temsil yetkisi tamamen İflas İdaresine geçmiştir. İflas masası işlemleri halen devam etmektedir.
            Öngün A.Ş. ile ilgili davalarımızın son durumu şöyledir:
  1. Kesin Hesap Davası:
(Ankara 5.Asliye Ticaret Mahkemesi 2012/225 E.)
 
Bu dava, Öngün A.Ş. tarafından kesin hesap sonucu olarak kooperatiften 4.528.603.-TL. alacağı bulunduğu iddiası ile açılmış olup, alınan ilk bilirkişi raporunda Öngün firmasının alacak tutarının 530.490,00.-TL olduğu tespit edilmiştir. 
Öngün şirketi hakkında verilen iflas kararı sebebiyle Öngün şirketi adına İflas idaresi mahkemeye katılmış ve tarafımızdan bu bilirkişi raporuna itiraz edilmiş, karşı taraf da itirazda bulunmuştur. Bu sebeple mahkemece yeniden bilirkişi raporu alınmasına karar verilmiştir. Dava halen devam etmektedir. 
  1. Ayıplı İmalat Davası:
(Ankara 8.Asliye Hukuk Mahkemesi 2015/495 E.)
 
Kooperatif adına Öngün A.Ş.’nin, yapmış olduğu taş duvar ve atık su imalatlarının ayıplı imalat niteliğinde olması nedeniyle yaptırılan bilirkişi raporuna dayanarak 05.06.2015 tarihinde Öngün şirketine karşı ayıplı imalat sebebiyle toplam 4.875.000.-TL. alacak davası açılmıştır.
Mahkeme, 02.11.2021 tarihli kararı ile dava sürecinde atanan bilirkişi raporu doğrultusunda kooperatifin Öngün şirketinden 1.271.073.- alacaklı olduğuna ve bu alacağa dava tarihi olan 05.06.2015 tarihinden itibaren reeskont faizi yürütülmesine karar vermiştir. Bu durum çerçevesinde Kooperatifimizin alacağı Şubat-2022 itibariyle 2,5 milyon TL ye ulaşmış durumdadır. Ancak bu bedel talebimizin altında kaldığı için tarafımızdan itiraz edilmiştir. Dava istinaf aşamasındadır.
 
 
 
  1. Taş Duvar ve Faize İtiraz Davası:
(Ankara 8. Asliye Hukuk Mahkemesi 2017/311 E -   Yeni D.No:2018/335 E.)
 
Bu dava kooperatif adına Öngün A.Ş.’nin taş duvar imalatı alacağı sebebiyle başlattığı icra takibine yüksek oranlı faiz uygulamasına itiraz davasıdır.
Öngün A.Ş. tarafından kooperatifimiz aleyhine Ankara 4.İcra Müdürlüğüne 14.06.2005 tarihinde toplam: 798.984,00 TL. bedelli icra takibi yaptırılmıştır.
Bu konuda kooperatif adına Ankara 6. Asliye Ticaret Mahkemesinde 2005/443 E. Sayılı dosyadan açılan Menfi Tespit davasında kooperatif adına yapılan itiraz tüm haklı argümanlarımıza rağmen 641.125 TL olarak aleyhimize sonuçlanmıştır.
  Mahkemenin borç miktarına değişen oranlarda faiz uygulanması gerekirken % 42 sabit oranında faiz uygulanması sebebiyle borç faizi ile beraber bugün itibariyle 5,2 milyon TL ye ulaşmış haldeydi. 
            Bu faiz oranına kooperatif olarak yapmış olduğumuz itirazı görüşen Ankara 8. Asliye Hukuk Mahkemesi bu kez icra faiz oranının sabit % 42 değil, değişen oranlarda uygulanması gerektiğine karar vermiş ve bu karar onanarak kesinleşmiştir.
            Bu karar iflas kararından önce çıkmış olduğundan kooperatifimiz lehine önemli miktarda borç azalmasına neden olmuştur. Sonuçta bugün itibariyle toplam borç miktarı 2,6 milyon TL civarındadır.
 
  1. İflas masasına kayıt kabul davası:
                       (Ankara 1.Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/456 E.)
 
İflas eden Öngün A.Ş. nin Yurtkent kooperatifindeki 3 adet üyelikleri sebebiyle ödenmeyen aidat borçlarından 16.04.2019 tarihi itibariyle doğan 47.159,33.-TL. aidat ana para ve gecikme faizi borcu olmak üzere toplam 59.961,58.TL lık kooperatif alacağı için iflas masasına yapılan müracaat, iflas sıra cetvelinde daha önceden yer almadığı için reddedilmiştir.
 
İflas idaresinin bu ret kararına karşı kooperatif adına açılan kayıt kabul davasında
07.02.2022 tarihinde davanın kabulü ile kooperatifin 59.961,58 TL. alacağının iflas masasına kayıt ve kabulüne karar verilmiştir.
 
  1. İcra Takipleri:
Aidat borçlarının ödenmesi konusunda birçok defa bildirimde bulunmamıza rağmen 2021 yılı sonu itibariyle geçen dönem içerisinde borçlarını ödemeyen toplam 4 üyemiz mevcuttur. Bu üyeliklerin 3 tanesi Öngün A.Ş. ne ait olup, bu evler icradan satılmıştır.
Bu 3 evle ilgili olarak 16.04.2019 tarihine kadar birikmiş kooperatif aidat alacakları Ankara 1.Asliye Ticaret Mahkemesinin kararı ile kooperatif lehine İflas Masasına alacak olarak yazdırılmıştır. Mayıs 2019 dan bu yana biriken alacaklar için de borçlu Öngün şirketi adına İflas idaresi nezdinde yasal takip sürdürülmektedir.
Bir üyemizin icra takibi kesinleşmiş olup, konutu üzerine kooperatif alacağı olarak haciz konulmuştur. Takibi devam etmektedir.
            Davalarımızla ilgili daha ayrıntılı bilgi Genel Kurulda verilecektir.
Sayın Üyelerimiz;
 
2021 Hesap Yılı Genel Kurulunu, 27.03.2022, Pazar günü saat 14.00’de Aşağı Yurtçu Mah. Köy Konağı’nda (Aşağı Yurtçu Mah. Küme evleri Etimesgut Belediyesi Köy Konağı / Aşağı Yurtçu Köyü Cami Yanı, AŞAĞIYURTÇU / ETİMESGUT / ANKARA), icra edeceğiz.
 
Toplantı salonu yeterli büyüklükte olup, salonda maske, dezenfektan, sosyal mesafe gibi tüm tedbirler alınmış olacaktır. Salonun havalandırması üst düzeydedir.
 
Sizlere gönderilmiş olan bu bilgilendirme raporundan ayrı olarak, kooperatifle ilgili başta mali konular olmak üzere, her türlü konuda arzu eden üyelerimize bizlerle temas kurmaları durumunda kooperatif merkezinde her zaman daha ayrıntılı bilgiler vermekten mutluluk duyacağız.
 
Lütfen bizimle ihtiyaç duyduğunuz ve öğrenmek istediğiniz her konuda iletişim halinde olunuz.
 
            Saygılarımızla,
 
25 ŞUBAT 2022
 
YÖNETİM KURULU
 
Fikret S. Tolungüç                             Nihat Ali Özcan                                 E. Engin Atay    
Başkan                                                           Başkan V.                                          Muhasip Üye