loading

S.S. Yurtkent Ankara Villaları Konut Yapı Kooperatifi

 
                                                                                                          27 Nisan 2018
 
Sayın Üyelerimiz,     
                                                                  
Kooperatifimizin 2017 Hesap Yılı olağan Genel Kurul Toplantısı 15 Nisan 2018 tarihinde yapılmıştır. Toplantıda alınan kararlara ilişkin açıklamalar aşağıdadır.
 
Gündemin 1.maddesi gereği; Yüce önder Mustafa Kemal Atatürk ile tüm şehitlerimiz için saygı duruşu yapılmış ve İstiklal Marşımız okunmuştur.
 
Gündemin 2.maddesi gereği; Divan Başkanlığına üyelerimizden Sn. Faruk Bildirici,  Divan üyeliklerine ise Sn. Emin Varol ve Sn. Serkan Çelik oy birliği ile seçilmişlerdir. Divan Heyetine Genel Kurul toplantı tutanaklarını imzalama yetkisi oy birliği ile verilmiştir.
 
Gündemin 3. maddesi gereği; 2017 Yılı Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu, Bilanço ve Gelir/Gider Tablosu ile ilgili olarak Yönetim Kurulu Başkanı tarafından ayrıntılı açıklamalar yapılmıştır. Bunun dışında, önceki genel kurulda kabul edilmiş olan faaliyet planına göre bir yıl içerisinde Yönetim tarafından yapılmış olan faaliyetler ile bunların dışında kooperatifte yapılan diğer işler ayrıntılı olarak anlatılmıştır.
 
Bir önceki genel kurulda alınmış olan karar gereğince üyelerimizden gönüllü olarak aşağıdaki kurullar teşkil edilmişti.
Çevre Kurulu (Ali Akgöz Koordinatör, Ümit Aktaş, Cengiz Öktem, Yusuf Berberoğlu, Kamuran Sayman, Turgay Bakkal ),
Güvenlik ve İletişim Kurulu (N. Arda Güngör Koordinatör, Nejat Eşme, Derya Onur Ergün, Engin İnal, Mehmet Cüceoğlu, Nihat Ali Özcan, E.Engin Atay ),
Spor Tesisleri Kurulu ( Ümit Aktaş Koordinatör, Ç. Görkem Bingöl Sözcü, Erhan Uzun, Mete Yurdakul, Ceyhan Kardeş, Tanju Türk, Kemal Köksal, Haldun Yalçınkaya, Fikret Tolungüç ),
Hukuk Kurulu (Ilgın Kooperatifi Protokolleri İnceleme Kurulu) (Avukat Bülent Erdoğan Koordinatör, Hukuk Prof.Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Kadir Arıcı, AvukatYılmaz İçöz ),
Bu kurullar tarafından yapmış oldukları incelemeler ve çalışmaların sonuçları Genel Kurula sunulmuştur. Bu kurullarla ve ihtiyaca göre kurulabilecek diğer kurullarla Yönetimin koordine içinde çalışmaya devam edeceği belirtilmiştir.
Kurulların raporları üyelerimizin bilgi edinilmesi maksadıyla EK’lerde sunulmuştur.
 
Denetim Kurulu Başkanı ise Denetim Kurulu Raporunu açıklamıştır
 
Gündemin 4. Maddesi gereği; Yönetim Kurulu faaliyetleri, Denetim Kurulu Raporu, 2017 Hesap Yılı bilanço ve gelir gider tablosu ayrı ayrı oya sunulmuş ve ayrı ayrı oy birliği ile ibra edilmiştir.
 
Gündemin 5. maddesi ile ilgili olarak; 2017 yılı tahmini bütçesi görüşülmüş, Yönetim Kurulunca  bir yıllık yapılacak Faaliyet Planı şu şekilde sunulmuştur.
2018 - 2019
BİR YILLIK FAALİYET PLANLAMASI
 
1.  Mümkün olan azami tasarrufa devam edilmesi,
2. Yolların asfalt onarımlarının yaptırılması,
3.  Site Yönetimine geçiş çalışmaları,
4.  Su hatları, motorları ve depoların işler vaziyette,  faal olmasının sağlanması,
5.  Çevre Bakımı ve Düzenlemesi,
            -  Yol ve kaldırımların temiz bulundurulması,
            -  Ağaçların budanması,
            -  Parkların bakım ve geliştirilmesi
            -  Kuruyan ağaçların yerlerine ve yeni alanlara ağaç dikimi,
            -  Kaldırımların onarımının yaptırılması çalışmaları,
- Dikilen ağaçların sulamaları ve bakımlarının yaptırılması, Kuruyanların yerine yenilerinin diktirilmesi,
- Bölgemizde ve kullanılmayan evlerde ve boş alanlarda otla mücadele yapılması,
6.  Güvenlik Sisteminin sürekli olarak gözlenmesi ve geliştirilmesi,
7.  Üyelerin sık sık bilgilendirmeye devam edilmesi,
8. Bölgemizdeki Belediye parkları dâhil, yeşil alanların asgari maliyetle, üyelerimize aidat dışında ek bir mali yük getirmemek kaydı ile bakım, onarım, geliştirme ve güzelleştirilmesinin yapılması,
9.  Sosyal ve kültürel tesis alanına spor tesisleri yapılması.
 
Yapılacak faaliyetler ve harcamalar dikkate alınarak hazırlanmış olan 2018 yılı tahmini bütçesi yönetim kurulu tarafından genel kurula açıklanmıştır.
 
-      Açıklanan bütçede belirtilen giderlerin karşılanması maksadıyla; 2018 yılı için       Mayıs 2018 ayından başlayacak ve Mayıs 2019 dahil olmak üzere, 13 ay (on üç ay) geçerli olacak şekilde aylık aidatın; Mayıs – Haziran – Temmuz 2018 ayları için 650 şer TL (Altı Yüz Elli Türk Lirası), Ağustos 2018 dahil Mayıs 2019 dahil olmak üzere 300 er TL (Üç Yüz Türk Lirası) olarak kabulü oy birliği ile kabul edilmiştir.
Buna göre Faaliyet Planı ve Tahmini Bütçenin onaylanması, ayrıca yönetim kuruluna bütçe kalemleri arasında kaynak aktarma yetkisi verilmesi oy birliği ile kabul edilmiştir..
-      Kooperatif  Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu üyelerine Mayıs 2018 ayından başlamak 300,00 TL (Üç Yüz TL),  huzur hakkı ödenmesi oy birliği ile kabul edilmiştir.
 
-      Aidat ödeme yükümlülüğünü zamanında yerine getirmeyen ortaklara 1 Mayıs 2018 tarihinden başlamak üzere,  6098 Sayılı Borçlar Kanunu 120. maddesine uygun olarak aylık yasal faizin iki katı oranında gecikme cezası uygulanması ve borçların tahsilinde aynı kanunun 100. Maddesi esaslarının uygulanması oy birliği ile kabul edilmiştir.
Madde 6. Gündemin 6. maddesi uyarınca;  Her hangi bir önerge verilmemiştir.
Madde 7. Gündemin 7. maddesi uyarınca; Yönetim Kuruluna verilecek yetkilerin görüşülmesine geçildi.
-      Aşağıda belirtilmiş olan;
4 Ada 1 Parsel, 6 Ada 2 parsel, 14 Ada 1 Parsel, 17 Ada 1 Parsel, 19 Ada 1 Parsel, 33 Ada 1 Parsel, 34 Ada 2-3 Parsel, 37 Ada 1 Parsel, 38 Ada 1 Parsel, 40 Ada 1 Parsel, 41 Ada 1 Parsel de yer alan gayrimenkuller ile Kooperatifin üzerine kayıtlı bulunun ortak arazilerin 2018 yılı ve devamına ait emlak vergilerinin tek elden kooperatif tarafından bütçe kaynaklarından ödenmesi konusunda Yönetim Kuruluna yetki verilmesi hususunda verilen önerge oy birliği ile kabul edilmiştir.
-      Kooperatifimizde kuyular vasıtası ile çıkarılmakta olan kuyu suyu, ASKİ hatlarının dışında ikinci bir su hattı ile üyelerimizin evlerine ulaştırılmaktadır. Kuyu suyu hattından verilen su sadece bahçe sulama maksatlıdır. Evlerde içme veya kullanma suyu olarak kullanılamaz. Böyle bir kullanımdan doğacak tüm zararlardan kullanan üyeler şahsen sorumludur. Söz konusu su hattını ev içindeki su tanklarına bağlayan üyelerimiz tesisatlarda oluşabilecek arızalara karşı da tüm tedbirlerini sürekli olarak almak durumundadır. Uygun olmayan su kullanımlarına yönelik olarak gerekli tedbirleri almaya Yönetim Kurulu yetkilidir. Tüm üyelerimizin bu esaslara göre hareket etmesine yönelik önerge oy birliği ile kabul edilmiştir.
-      Ankara ili, Etimesgut ilçesi, Aşağı Yurtçu mevkiinde bulunan ve imar paftasında sosyal ve kültürel tesis ile ticari alan olarak kayıtlı olan ve tapunun 40 ada 1 parsel, 6 ada 2 parsel ve 14 ada 1 parselinde yer alan gayrimenkuller üzerinde amaçlarına uygun olarak sosyal tesisler ve ticari alanlar kurulması, idamesi ve işletilmesi konularında gerekli çalışmaların yapılması için yönetim kuruluna yetki verilmesi oy birliği ile kabul edilmiştir.
-      Ankara İli, Etimesgut İlçesi Aşağı Yurtçu Mevkiinde 40 ada 1 parselde yer alan ve imar planında sosyal ve kültürel tesis alanı olarak belirlenen alanda bir adet tenis sahası, bir adet basketbol ve voleybol sahası, bir adet mini futbol sahası ve yürüyüş yolu yapılması, oy birliği ile kabul edilmiştir. 
-      Site Yönetimine geçilmesi nedeniyle, site adına ayrıca maliklerden para toplanmasına gerek duyulmadan yapılacak işlerin masraflarının kooperatif gelirlerinden karşılanmasına, bunun için de kooperatif yönetimine, site yönetim hesabına para aktarma ve gerektiğinde alacaklarını temlik etme yetkisi verilmesine yönelik önerge oy birliği ile kabul edilmiştir.
 
- Yönetim Kuruluna; daha önce verilen yetkilerin aynen devamı ile, elektrik, su, doğalgaz, telekomünikasyon v.s. altyapı ve üst yapı konularında iş ve işlemler tesis edilmesi, gerektiğinde bankalardan kredi kullanılması, borç alınması, mevcut gayrimenkuller üzerinde ipotek tesisi ve fek’i, harcama kalemleri arasında aktarma yapmak, gerekli görülen eskimiş demirbaşların satımı, gerektiğinde yenilerinin alımı, Site Yönetimine geçiş çalışmalarının yürütülmesi, Site Yönetim Planı hazırlanması, Site Yönetim Planının tapuya tescili ile kooperatif menfaatine olmak üzere mevcut ve doğabilecek konularda sulh ve ibra konularında yetki verilmesine yönelik önerge oy birliği ile kabul edilmiştir.
Madde 8. Gündemin 8. maddesi uyarınca; Hukuki konuların görüşülmesine geçilmiştir..
Halen devam etmekte olan davalarımız hakkında Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Salih Tolungüç genel bilgi vermiştir.
Madde 9. Dilekler bölümünde;
 Söz alan Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Salih Tolungüç;
-           Evlerini satacak olan üyelerimizin mutlaka Yönetime bilgi vererek Kooperatif üyeliğinin devri konusunda gerekli işlemleri yapmasını aksi takdirde hukuki sorumluluklarının devam edeceği ve ileride problemlerle karşılaşabileceklerini,
-           Kooperatif Merkezinin bulunduğu binanın çeşitli toplantılar yapılabilecek bir sosyal tesis hüviyetine kavuştuğunu üyelerimizin arzu ettikleri her zaman bu tesisten istifade edebilecekleri,
Özellikle yeni ev alan üyelerimizin evlerini yaparak taşınma arzusunda olmalarını görmekten mutlu olduklarını. Ancak inşaata başlamadan ve inşaat esnasında Yönetime danışmalarının ve teknik konularda bugüne kadar ki tecrübelerinden istifade etmelerinin kendi menfaatlerine olacağını,
Suların kullanılmasındaki sorumluluklarımızın neler olduğunu, aksi durumlarda karşılaşabileceğimiz olumsuzlukları anlatmıştır..
Ayrıca, WEB Sitemizden (yurtkent.org) bizi takip edebilir ve bize her istediğinizde ulaşabilirsiniz.
Sayın Üyelerimiz,
İşimizin yoğun emek, takip ve uğraşı gerektirdiğinin ve daha birçok zorlukları olduğunun farkındayız. Bu konuda en büyük yardım ve desteğin de her zaman olduğu gibi siz ortaklarımızdan geleceğine inanıyoruz.
 
Zaten son 8-9 yılda yapılmış olan genel kurullara katılım konusunda bir rekor olan 73 ortağımızın fiilen 59 ortağımızın ise vekâleten olmak üzere toplam 132 ortağımızın bu yılki genel kurula katılmış olması büyük memnuniyet yaratmıştır. Zira Kooperatifimizle ilgili önemli kararlar alınırken ne kadar çok ortağımız fikir beyan eder ve kararlara katılırsa o kadar doğru yönde ilerlemek konusunda mutabakat sağlanmış olacaktır. Bu nedenle özellikle fiilen veya vekâleten genel kurulumuza katılmış olan ortaklarımıza teşekkürlerimizi sunarız.
 
 
Sizlerin de desteği, fikirleri ve önerileriyle kooperatifimizi daha da iyi bir geleceğe taşıma çalışmalarımızı artırarak devam ettirmek kararlılığında olduğumuzu bildirir, hepinize sağlık ve esenlikler dileriz.
 
Saygılarımızla.                                                                     
 
 
 
EKLER:
EK-A  : Çevre Kurulu Raporu
EK-B  : Güvenlik ve İletişim Kurulu Raporu
EK-C  : Spor Tesisleri Kurulu Raporu
EK-D  :Hukuk Kurulu Raporu
 
 
 
YÖNETİM  KURULU 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EK-A
 
 

ÇEVRE KURULU RAPORU
 
1.         Çevre temizliği ile ilgili çalışmalar.
2.         Cadde ve sokaklarda çeşitli nedenlerle yapılan kazılar sonucunda meydana gelençukurlar ile ilgili tavsiyeler.
3.         Villalarında tamirat yaptıran villa sahipleri ile müteahhit ve ustaların çevreye verdiği kirlilikle ilgili alınması gereken tedbirler ve tavsiyeler.
4.         Çöp toplama aracının çöpü aldıktan sonra yere dökülen çöplerin temizlenmesi ile ilgili öneriler.
5.         Çöp konteynırlarının kapaklarının açık bırakılarak sinek üremesine meydan vermemek için alınması gereken tedbirler.
6.         Çöp yerleri ile sinek üreyen yerleri ilaçlama için belediye ile yönetimin yapabilecekleri ile ilgili öneriler.
7.         Çevrede kötü görüntü oluşturan alanlar için yapılması önerilen hususlar.
8.         Villa bahçelerindeki ağaçların budanması ve çıkan atıkların atılma önerileri.
9.         Sokak köpekleri ile villalarda beslenen evcil köpekler için yapılabilecek hususlar.
10.       Tapulu arazilerimizle villalarında hiç oturmayan ve villası ile ilgilenmeyen üyelerin bahçelerindeki yabani otlarla mücadele önerileri.
11.       Yol süpürme araçlarının cadde ve sokaklarımızı daha iyi süpürebilmesi için yönetimin yapabilecekleri
12.       Cadde ve sokaklarda araba park etmede yaşanan sıkıntılar için alınması gereken tedbirler.
13.       Çevre temizliği ile cadde ve sokaklardaki ağaçların sulanması için villa sahiplerinin katkısını sağlamak için tavsiyeler.
14.       Cadde ve sokaklarda mevcut çöp konteynırlarının yerleştirilmesi veya hiç çöp konteynırı konmaması ile ilgili çalışmalar.
15.       Cadde ve sokaklarda hiç konteynır konmaması durumunda villalarda biriken çöplerin nasıl alınacağı konusunda ne yapılabileceğine yönelik öneriler.
16.       Çimlerin biçilmesinden sonra çim atıklarının atılması ile ilgili öneriler.
17.       Sokak köpeklerinin aşılanması ve barınması sorunu.
 
            Bu sorunların nasıl çözülebileceği konusundaki önerilerimizi detaylı olarak Yönetime ilettik. Bu sorunların çok büyük kısmının Yönetim de zaten farkındaydı. Ancak çözüm üretme konusunda değişik fikirlere ve daha fazla katılımcı önerilere ihtiyaç duyduklarından böyle bir kurul oluşturuldu. Çevre Kurulu olarak sorunların çözümü için önerilerimizi sunduk.
            Bu sorunların birçoğunu çözdüklerini gördük. Bir kısmının üzerinde ise hala çalıştıklarını biliyoruz. (misal olarak cadde ve sokaklarda ASKİ onarımları nedeniyle meydana gelmiş olan çok sayıda çukurun asfaltlanması henüz yaptırılmadı.) Bu konuda da belediyeye gerekli müracaatlar yapıldığını biliyoruz ancak belediyenin önceliklerini söylemeye gerek yok. Asfalt tamiri yapılıncaya kadar mevcut çukurları doldurup sıkıştırmak suretiyle kullanmaya devam edeceğiz.
                                                                                 
Ali AKGÖZ
                                                                                                          Çevre Kurulu Koordinatörü                                     
Çevre Kurulu Üyeleri         
Ali AKGÖZ  
Ümit AKTAŞ
Cengiz ÖKTEM
Yusuf BERBEROĞLU
Kamuran SAYMAN
Turgay BAKKAL
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EK-B
YURTKENT ANKARA VİLLALARI
GÜVENLİK ve İLETİŞİM KURULU RAPORU
 
2017 yılı Genel Kurul Toplantısı sonrasında oluşturulan Güvenlik ve İletişim Kurulu’nun yapmış olduğu değerlendirme ve öneriler aşağıda paylaşılmıştır.
Güvenlik Konuları:
  1. Fiziki güvenlik sisteminin mevcut durumda olduğu gibi en az 6 görevli ve gece devriye sistemi ile devam etmesinin uygun ve gerekli olduğu,
 
  1. Site sakinlerinin araçlarının tanınması maksadıyla sitemizin ambleminden oluşan bir araç sticker’ı yaptırılarak sitemiz sakinlerine dağıtılmasının uygun olabileceği,
 
  1. Mevcut devriye sisteminde, köy tarafında bulunan güvenlik görevlisi devriye gezebilmek için gece saatlerinde 5 defa 30 dk. süre ile nöbet bölgesinden ayrılmak durumunda kaldığı gözlemlenmiştir. Bu sebeple oluşabilecek güvenlik zafiyetini gidermek, gece devriye hizmetinin çok daha etkin bir şekilde yürütülmesini sağlamak maksadıyla 22:00-06:00 saatleri arasında ilave bir güvenlik görevlisi istihdamının genel kurul onayına sunulmasının uygun olacağı,
 
  1. Gece güvenlik devriye sisteminde mevcut olan 4 tom noktasının, devriye aracının dolaştığı cadde ve sokak sayısının azamiye çıkarılmasını sağlayacak şekilde artırılmasının uygun olduğu,
 
  1. Kapılarda bulunan mevcut kameraların çözünürlük ve etkinliğinin iyileştirilmesinin uygun olduğu
 
  1. Çocuk parkı, havuzlu park, site su depolarına ilave kamera konulmasının genel kurul onayına sunulmasının uygun olacağı,
 
  1. Güvenlik görevlilerinin nöbet disiplinini artırıcı önlemlerin yönetim tarafından alınmasının uygun olacağı,
 
  1. İki güvenlik kulübesinde bulunan kameraların her iki güvenlik kulübesinden izlenebilir hale getirilmesi konusunda bir inceleme yapılmasının uygun olacağı,
 
  1. Site içerisinde merkezi sayılabilecek bölgelere MOBESE kamerası vb sistemlerin kurulabilirliğinin yönetim tarafından araştırılmasının uygun olacağı,
 
  1. Bireysel güvenlik sistemlerinin kurulması konusunda site sakinlerinin teşvik edilmesinin uygun olacağı,
 
  1. Tüm siteyi kapsayacak şekilde kameralı elektronik güvenlik sistemine yukarıda belirtilen iyileştirme önerileri haricinde şu an için bir ihtiyaç bulunmadığı değerlendirilmiştir.
 
İletişim Konuları:
  1. WEB sitemize forum uygulamasının eklenerek üyelerin birbirleri arasında ve yönetimle bilgi aktarımının iyileştirilmesinin uygun olacağı,
 
  1. Sitemiz üyelerinin yönetim tarafından bilgilendirilmesi amacıyla toplu e-mail imkânının sağlanmasının uygun olacağı,
 
  1. Üye listelerinin güncellenmesinin ve güncel tutulmasının uygun olacağı,
 
  1. Üyelerimizin yönetime gönderdiği iletilere geri dönüşlerin daha etkin sağlanması için gerekli iyileştirmenin yapılmasının uygun olacağı değerlendirilmiştir.
 
 
 
Nuri Arda Güngör
Güvenlik ve İletişim Kurulu Koordinatörü
 
 
Güvenlik ve İletişim Kurulu Üyeleri
Nuri Arda Güngör
Nejat Eşme
Engin İnal
Derya Onur Ergün
Mehmet Cüceoğlu
Nihat Ali Özcan
E. Engin Atay
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EK-C
SPOR TESİSLERİ KURULU RAPORU
 
1.       21 Mayıs 2017 tarihinde yapılan genel kurulumuzda alınan temenni kararı çerçevesinde kooperatifimizin Sosyal Tesis Alanına Spor Tesisleri yaptırılması konusunda toplantılar yapılmış ve bu toplantılarda müteakip maddelerde belirtilen sonuçlara ulaşılmıştır.
2.       Sosyal tesis alanına bir adet mini futbol sahası, Bir adet basketbol ve voleybol sahası, bir adet tenis sahası ve çevre yürüyüş yolu yapılmasının uygun olacağı,
3.       Bu konuda toplantılarımızda Yönetim tarafından kurula izah edilmiş olan projenin esas alınmasının uygun olacağı,
4.       Her ne kadar her üç sahanın birbirine bitişik ve aynı istikamette olmasının sıkışıklık bakımından dezavantajları olsa da güneşin hareket istikameti dikkate alındığında ve hafriyat – tesviye çalışmalarındaki kolaylık nedeniyle hazırlanan projenin uygulanmasının uygun olacağı,
5.       Spor tesislerinin imalat tekliflerinin profesyonel ve bu konuda yeterliliği olan firmalardan alınmasının uygun olacağı,
6.       İmalatın ayrıntılı proje ve şartnameler çerçevesinde yaptırılması ve bu konuda Ankara şartlarındaki azami garanti sürelerinin tespit ve yüklenici firma ile yapılacak olan sözleşmelere dâhil edilmesi,
7.       Yapılacak olan spor tesislerinde aydınlatma sistemi olması konusunun yararlı olacağı,
8.       Ekonomik olması durumunda hafriyat ve tesviye işleminin ayrıca taşeron firmalar vasıtasıyla yaptırılması,
9.       İleride yaptırılma ihtimali nedeniyle sosyal tesis alanı içinde sosyal tesis binası ve havuz alanı için yeterli saha bırakılması.
 
          Ümit AKTAŞ
Spor Tesisleri Kurulu Koordinatörü
Spor Tesisleri Kurulu Üyeleri
Ümit Aktaş
Çağın Görkem Bingöl
Erhan Uzun
Mete Yurdakul
Ceyhan Kardeş
Tanju Türk
Kemal Köksal
Haldun Yalçınkaya
Fikret Tolungüç
 
 
 

EK-D
HUKUK KURULU RAPORU
(ILGIN PROTOKOLLARI HAKKINDA)
 
S.S. Yurtkent Ankara Villaları Konut Yapı Kooperatifi Yönetim Kurulunca Hukuk İnceleme Kurulu oluşturulmuş ve tarafımızdan S.S. Ilgın Konut Yapı Kooperatifi ile yapılan sözleşme ve protokollerin değerlendirilmesi istenmiştir. Buna göre;     
  1. Tarafımızca yapılan inceleme neticesinde S.S. Yurtkent Ankara Villaları Konut Yapı Kooperatifi’nin 02/06/2002 tarihli Genel Kurulu’nda kooperatif Yönetim Kurulu’na komşu kooperatiflerle yol, su, elektrik, kanalizasyon gibi altyapı faaliyetlerinde kooperatife katkı sağlayacak anlaşmalar yapılması hususunda yetki verildiği, 
 
  1. S.S. Yurtkent Ankara Villaları Konut Yapı Kooperatifi ile S.S. Ilgın Konut Yapı Kooperatifi arasında anılan yetkiye istinaden;
          a.       30/03/2002 tarihinde protokol imzalandığı ve S.S. Yurkent Konut Yapı Kooperatifi’nin pis su, yağmur suyu, içme suyu şebekesi, besleme hattı ve ana su deposunun imalat maliyetine Ilgın Kooperatifi’nin mevcut villa sayısına göre belirlenen hissesi oranında katılımı ve ortak kullanım aşamasında bakım, onarım ve işletme giderlerine yine aynı oranlarda katılımı konusunda anlaşıldığı,
b.    Taraflar arasında 23/03/2003 tarihinde aynı hususlara ilişkin ek protokol tanzim edilerek Ilgın Kooperatifine ödeme planı çıkartıldığı,
c.     Taraflar arasında 08/06/2010 tarihinde tekrar protokol imzalandığı ve önceki protokollere ek olarak elektrik, doğalgaz, yol, arıtma ve su altyapıları konularında ortak kullanımla ilgili imalat maliyetine Ilgın Kooperatifi’nin mevcut villa sayısına göre belirlenen hissesi oranında katılımı ve ortak kullanım aşamasında bakım, onarım ve işletme giderlerine yine aynı oranlarda katılımı konusunda anlaşıldığı,
d.    Son olarak taraflar arasında imzalanan 22/09/2012 tarihli protokol ile elektrik, doğalgaz, su ve fosseptik ile ilgili imalat maliyetine Ilgın Kooperatifi’nin mevcut villa sayısına göre belirlenen hissesi oranında katılımı ve ortak kullanım aşamasında bakım, onarım ve işletme giderlerine yine aynı oranlarda katılımı konusunda anlaşıldığı,
e.     Ilgın Konut Yapı Kooperatifi’nin üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirdiği ve 2002 yılından bugüne kadar toplamda 105.124,00 TL ödeme yaptığı, ödeme tarihlerindeki dolar kuru üzerinden hesaplama yapıldığında ise ödenen rakamın 59.960,00 USD, bugünün kuru ile toplam 225.449,00 TL olduğu tespit edilmiştir.
  1. Yukarıda anılan protokoller doğrultusunda Yurtkent Kooperatifi üyelerinin, protokoller kapsamındaki işler için ödedikleri ve ödemek zorunda oldukları ödenti miktarı azalmıştır.
 
  1. Bunun yanında Ilgın Kooperatifi’nin protokoller uyarınca yeni açılan su kuyularının tüm imalat masrafları dâhil protokollerde belirtilen altyapı, işletme ve bakım masraflarına katılmış olması, sözleşmelerin feshi durumunda Yurtkent Kooperatifi açısından ağır tazminat yükümlülüğü doğuracak niteliktedir.
 
  1. Ayrıca olası bir feshin komşuluk hukukunu da zedeleyeceği, üstelik ileride Ilgın Kooperatifi sınırlarında açılması muhtemel kuyu veya kuyularda kooperatifimizin katılımına da engel teşkil edeceği kuşkusuzdur.
 
 
SONUÇ:
Kurulumuzca yapılan değerlendirme sonunda, S.S. Ilgın Konut Yapı Kooperatifi ile yapılan protokollerin kooperatifimizin yararına olduğu, olası bir feshin kooperatifimize herhangi bir faydası olmayacağı gibi ağır tazminat yükümlülükleri de doğuracağı, bu sebeplerle mevcut durumun aynen sürdürülmesi gerektiği görüş ve kanaatinde olduğumuzu saygılarımızla bildiririz. 05/04/2018
 
Avukat Bülent ERDOĞAN
 
Hukuk Kurulu Üyeleri
Prof.Dr. Kadir ARICI, Gazi Üniversitesi Huk.Fak. Dekanı
Avukat Bülent ERDOĞAN
Avukat Yılmaz İÇÖZ